Oğuz Merkez Cami

Ermeni usta ile yapımına başlanmıştır./Em.Öğrt. Şakir Sağlam

Birinci Dünya Savaşı öncesi yaşanan olaylar nedeniyle usta inşaatı yarım bırakıp gitmiştir. Ustanın kalan ücreti köylü arasında toplanarak kendisine Trabzon’da teslim edilmiştir.

Plan çizimi

GÖRÜNÜR ÖZELLİKLERİ :Yaklaşık kare bir alana oturan cami beldenin merkezinde , eski belediye binasının karşısında yer almaktadır. Beşikdüzü Camisi’ni de aynı usta yapmış olmalıdır. Dış Cephe özellikleri açısından Beşikdüzü merkez cami ile benzeşir.

Dış cepheleri kör sivri kemerlerle hareketlendirilmiştir. Sağ beden duvarında 3 kör kemer içinde üstü sivri kemerli 2 şerden 6 adet pencere yer almaktadır.

Sol beden duvarı kemer yerine payelerle bölünmüş ve her birine 2 şerden 6 adet sivri kemerli pencere yerleştirilmiştir.

Giriş de aynı şekilde 2 kör kemer içinde 2 şerden 4 tane sivri kemerli pencerelerle hareketlendirilmiştir.

Son cemaat yeri 4 sütun la desteklenerek 3 tavan göbeğiyle 3 e bölünmüştür. Ahşap bir tavana sahiptir. Geometrik desenli çubuklarla desteklenerek içice dik dörtgenlerle hareketlendirilmiştir.

Giriş kapısı silmelerle profillendirilmiştir. Cami harimi yaklaşık kare biçime sahiptir.Mihrap nişi geometrik desenlerle bölümlere ayrılmıştır. Bölümler sırasıyla baklava dilimi, küçük niş modelleri, asma kandil motifi, bitkisel süsleme ve küreciklerden oluşur. Niş yaşmağında küçük geometrik desenli panolar, rozetler, çarkıfelek ve bitkisel sarmaşık motifleri vardır. Mihrabın iki yanında ikişerden 4 sütünce yer alır.

Tavan ortadaki kubbe etrafında ay ve yıldızlardan oluşmuş ve köşelerde bitkisel desenlerin yer aldığı bir bordürle çevrelenmiştir. Kubbe ortasında ise eski yazının yer aldığı bir göbek vardır.

Mahfil 4 sütün üzerine oturmaktadır. Kenarlarda geometrik desenli bir bordür boydan boya dolaştırılmıştır. Mahfil köşkünün altında ise yarım daire şeklinde bitkisel süslemeli pano yer alır. Mahfil katında 4 ahşap sütun üzerinde yine geometrik desenli , bordürlü ahşap hatıl yerleştirilmiştir. Mahfil tavandaki süsleme ise sekizgen tavan göbeğinden oluşmuştur. Ortasındaki zig zag desenli süsleme ise ahşap işçiliklidir. Minber yenilenmiştir.

2005 yılında caminin çatı ve bazı yerlerinde onarım yapılmıştır.