Gündüz-2-Salifu Mustafagil

Gündüz-2-Salifu Mustafagil

Paşaloğlu Salih Ağa (Salifu)
Kardeşler: Salifu Ali – Salifu Mustafa– Hatice (Mamudu eşi); Esma (Aydın); Gülüzar (Ahmet Ali’nin anası)
   Salifu Mustafa   
Dedem Salifu Mustafa, Sarıkamış harbinde kayboluyor. Dedemi, Gülüzar anam çok bekledi, Ruslara esir düştü diye ama daha sonra askerde öldüğü kesinleşti.
     Çocukları;    
     Fatma (eşi Mehmet Kırmızıkan), Hava eşi (Ahmet Emanet-Kadira), Mehmet (genç yaşta öldü), Ahmet.
    Ahmet   eşi Salifu Fadime 
     Ahmet Gündüz’ün askere gitmeden olan çocuğu ölüyor. Askerde iken  Ahmet Ali doğuyor. Ancak Ahmet Ali’yi göremeden askerde iken ölüyor.
    Ahmet Ali    
   
   Ahmet Ali   eşi Perihan  
     Çocukları;    
   
Mehmet Erkan-1967 Ercan 1968 Gökay 1969 Yeşim 1974
10 aylıkken öldü   Eşi Hülya   Eşi Murat Topal
       
    Çocuğu Çağrı    

GÜNDÜZ ‘ lerin küçük bir öyküsü…

Salih Ağa ağızdan ağıza, sonraları olmuş Salifu.

Paşaloğlu Mustafa da Salifu Mustafa olarak bilinir.

Mustafa’nın anası / babası ölmüş. Mustafa daha bebektir. Zor geçinilen yıllar. Zıvadan Rüstem diye biri, davarları için çoban aramaya gelir köye. Kalan ailesi Mustafa’yı Rüstem’e verirler. Rüstem çuvala atar Mustafa’yı, vurur omuzuna geçer gider. Evine varır. Ama her nedense çuvalı içeri sokamaz. İçerden karısı seslenir, ne uğraştın durdun, ne aldın ki, ne o, içeri alsana. Karısına; hiç Oğuz’dan köpek yavrusu aldım da der, alır çuvalı merada davarların yanına ine (mağaraya) götürür. Çobanlık sırasında davarlarla orada yaşıyorlarmış. Mustafa orada büyür.

Topalu Hasan’ın karısı Fatma, köyün imamı Ahmet Ali’nin kızıdır. Topalu Hasan ile Fatmanın kızı olan Fatmanın Gülüzar hizmetçi olarak bir köy tahsildarının yanına Trabzon / Boztepe’ye verilir. 15 yaşına kadar Rum çocukları ile büyür. O yıllarda Abdülhamid bir yasa çıkarıyor: Yetimle evlenenler askerlikten muaf (af edilmek) sayılıyor. Bu yasa nedeniyle, Alefendi’nin anası, Fatmanın bacısına Gülüzar’ ı Alefendi ile evlendirelim der. Bunun üzerine Fatma; Gülüzar’ı köye getirmek üzere yayan olarak Trabzon’a gider. Gülüzar anasını görünce sevincinden depelek olur, “anam karşıdan görününce, göğnümüş armut gibi koktu…” derdi

Alefendi ile evlenir Gülüzar. Alefendi askerlikten kurtulunca, hamile halde Gülüzar’ı boşar. Gülüzar anasıın yanına döner. Ama çocuğunu düşürmeye karar verir. Düşük sırasında anası görür. Bakar ki düşürülen çocuk erkektir, çok kızar, Gülüzar’ı öldürecektir. Baltayı alır arkadan kafasına sallar ama balta Gülüzar’ın omuzuna gelir, koca yara açılır. ” Beş yılda ancak iyi oldu yaram derdi anam.” Çocuk Çavuşun Bekir’le yaşıtmış.

Hasan Ustanın kardeşi Hoca, bir gün çağırıyor Fatmanın Gülüzar’ı; Zıvadan Oğuz’a gezmeye gelen Salifu Mustafa ile nikahlıyor. Fatmanın Gülüzar; şimdiki Ahmet Ali’nin evinin yanındaki eski evinde oturuyor o sırada. Salifu Mustafa o eve iç güveyi geliyor.

                                                  Ahmet Ali Gündüz

……………………………………………………………………………………………….

Bir anlatım da şöyle:

Köyümüzde imamlık babadan oğula geçen dönemde Fatmanın Gülizar’ın evi en son imam Amid Ali’nin evidir. Evin bulunduğu yerede İMAMIN KIRAN deniyor.
Enson imam Amid Ali’nin oğlu olmamış. İki evlilik yapmış. 7 tane kızı olmuş.Bu kızların en küçüğü Fatma imiş.
İmam ölünce köy bir süre imamsız kalmış. Köylüler, Görele_ Çanakcı’dan köyde imamlık yapacak birini bulmuşlar. İmama yer yurt vermişler. İmam köye yerleşmiş. Şimdi İMAMLI SÜLALESİ dediğimiz soyadı TURAN olanlar bu imamın sülalesidir.
En son imam Amid Ali’nin en küçük kızı Fatma, Topalu Hasan ile evlenir. Baba ocağında kalır. Çocukları, GÜLİZAR, FADİME, ESMADIR. Gülizara Fatma’nın Gülizar denir.
Fatmanın Gülizar, Salifu Mustafa ile evlenir. O da imamın eski evinde kalır. FATMA, HAVVA, MEHMET, AHMET adlarında çocukları olur. Kızlar evlenip gider. Mehmet genç yaşta vefat eder.
Fatmanın Gülizar’ın oğlu Ahmet, Salifu Fadime ile evlenir. AMİD ALİ ve MEHMET diye iki çocuğu olur. Mehmet genç yaşta vefat eder.
Amid Ali olarak bildiğimiz Ahmet Ali Gündüz, en son imamın soyundan olup aynı adı taşımaktadır.
Gençağa