Oğuz Müzesi Girişimi

OĞUZ BELEDİYESİ binasında bir küçük odada başladı serüven. Bakalım, iş ciddi olunca bayrağı kimler taşıyacak?

8. Beşikdüzü Kültür, Sanat ve Deniz Festivali’nde OĞUZ MÜZESİ Sergisi açıldı.2008

8.Beşikdüzü Festivali’nde açtığımız Oğuz Sergisi ve Şakir Sağlam sergisi
Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun /Türkelli Belediye Başkanı Şakir Yenigün

Türkelli Belediye Başkanı Şakir Yenigün bu sergiyi çok önemsedi ve etkin çalıştı. Sağ olsun. Festival bitince de aynı sergiyi (salt sergi için aldığımız eşyalar geri verildi) Türkelli Belediye binası girişinde bir odayı boyatarak hazırlattı. (boyacımız Erkan Aydın sağ olsun) Burayı OĞUZ MÜZESİ olarak ayırdı. Biz de Mehmet Can Aydın ve belediye çalışanları ile Beşikdüzü Festivalinde olduğu gibi burayı da düzenledik. Bu düzenleme geçicidir.

OĞUZ MÜZESİ odasının çalışmalarından bazı fotograflar:

OĞUZ MÜZESİ bu yeni yerinde bir girişim olarak başlatıldı. Şimdi, müzenin bir kurum olmasına geldi sıra. Bu yeni yerinde bir de Demirbaş defteri kullanılacak. Kurum olduğunda uygun defterler zaten kullanılacaktır. OĞUZ MÜZESİ ne getirilen – hibe edilen her eşya demirbaş defterine kayıt edilecek. Ancak o zaman insanlar, müzelik eşyalarını güvenerek teslim edebilirler.

Oğuz Müzesi Girişimi Müze için toplanılan bazı eşyalara buradan bakabilirsiniz: OĞUZ MÜZESİ EŞYALARI

NOT: Burada yer alan eşyaların bir bölümünü Güler İpek toplamıştı. Ayrıca Mehmet Dişli gitti ve Hekimin Ahmet Öztürk’ün evinden önemli eşyalar getirdi. Sağ olsunlar.

Müzeye hibe edeceğimiz eşyalar konusunda çağrımız :

*Hiç bir eşyanızı kesinlikle kimseye, kaydedilmeden vermeyiniz. Kendinizde kalsın, saklayınız.

*Köylerde dolaşan eskicilere kesinlikle vermeyiniz, satmayınız. Değerinin çok altında almakta ve insanlarımızı kandırmaktadırlar.

Çok önemli saydığımız bir notu daha ekleyelim: Bu müzenin oğuz müzesi olma bilinci daha şimdiden güzellikler yaratmaya başladı. Resullü ve Dolanlı Köylerimizden müzemize bağış yapmaya başlanılmasına gerçekten seviniyoruz. Çünkü; eşyalarını teslim etmek üzere daha yeni üç kişi başvurdu.

GÜZELLİKLE

Son bir bilgi daha:
Kültür Ve Turizm Bakanlığının, müzeler hakkındaki yönetmeliği için: MÜZECİLİK KILAVUZU

NOT: Türkelli Belediyesi iktidar tarafından ( belde nüfusu yetersiz diye) kapatıldı. Oysa gelişmiş dünyada küçük yerlerde bile belediye kuruluyor ki; insana hizmet götürülsün. İşte Müze girişimimiz de durdu. Eşyalarımız çürümeye terkedildi. Bu eşyaları koruyamadık. Bu eşyalar üzerinden laf edenlerin yüzleri de ortaya çıktı. Ellerini bile sürmediler koruma adına. Sağ olsun ki yeni muhtar bu eşyaları toplayıp bir odaya kilitledi. Belki biraz daha yaşayabilirler.

Yeni çağrımız: Müzelik eşyalarınızı, fotograflarınızı BELGESİZ KİMSEYE VERMEYİNİZ.