Gadiran Ahmet

      GADİRAN AHMET NE İŞ YAPAR ?

      Gadiran Ahmet girişken ruhlu bir yapıya sahiptir. Yapılması gereken her işe atılmıştır. Yaptığı yere kadar, gittiği yere kadar götürmüştür.

      Gadiran Ahmet 5 evlilik yapmıştır. Son evliliği Emine yengeden 5 kız 2 erkek evladı olmuştur. 
1. Kahvehane merakı yüzünden, caminin önüne kahvehane yaparak bir süre işletmiştir.
2. Hacı Şükrü Aydın’ın Eynesil ile Görele arasında çalışan yelkenli sandalı varmış. Bu sandalda bir süre gemici olarak çalışmıştır.
3. Çember imalatçılığı yapmıştır. Çember kumaşı alır, çember büyüklüğünde keser, değişik renklerde boyar. Kenarlarına değişik desen damgaları vurur. Ambalajlayıp toptancılara satmıştır.
4. Köyde Hacı Lütfi Uzunboy ile ortak fırın ( Köyde ilk ) açarak bire süre işletmiştir. Bir ara tek başına da işletmiştir.
5. Fırının yan tarafına bakkal dükkanı açmıştır. Köyde bakkalcılık ta yapmıştır.
6. Köydeki kalaycı ustası Ali Karakoç ile malzemeleri beraberce alıp Zıva’larda kalaycılık yapmıştır.
7. Taflan ( Karayemiş ) mevsiminde köyden bolca miktarda toplayıp sepetlerle Samsun taraflarına satmaya götürmüştür.
8. İş başa düştüğünde yerine göre imamlıkta yapmıştır. Müezzinlikte yapmıştır. Serkisof bir cep saati vardı ramazanda iftar vakti geliğinde evinin önünde ezan vererek iftarı duyururdu.
9. Yayla yükü sımsarcılığı yapmıştır. Köylüler yazın yaylaya göndereceği nevaleleri tarttırarak Gadiran Ahmet’e teslim ederler. Onları biriktirir. Perşembe günü bir kamyona yükler Kadırga’ya götürür, sahiplerine dağıtır. Kamyoncu parayı toptan alır. Gadiran Ahmet sahiplerinden kuruş kuruş tahsil edermiş.
10. Otcu şenliği organizasyonunda aktif görevler alırmış. Patronların yanında nevaleden sorumlu yetkili olurmuş.
Örnek bir iş: Otcu sis dağına çıkmış. Çilingir sofrası kurulmuş. Gadiran Ahmet’i çağırmışlar. Hani bu sofranın eti demişler. Patronlar parayı Gadiran Ahmet’e verirler. Gadiran Ahmet hemen obaların birinden bir kasaplık sığır aldırtır. Keser, yüzer masadakiler kalkmadan eti yetiştirir.
11. Gadiran Ahmet iyi bir kasaptır. Zaman zaman, Cuma günleri, bayram günleri gibi günlerde cami önünde sığır keserek ayakta satardı.
12. Gadiran Ahmet, iyi bir koz helvası ustasıdır. Önemli düğün ve günlerde bir tekne cevizli koz helvası yapıp keserin ucu ile keserek tartısız satardı. Helvayı bazen lavaşın içine, bazan da ekmeğin içine koyup verirdi.
13. Gadiran Ahmet, bir at satın almıştı. Bir süre bu atla yük taşıyıcılığı da yapmıştır.
14. Gadiran Ahmet, köyün ortak malı olan su değirmenini işletmek üzere kiralamıştır. Ören ırmağında olan bu değirmenle, değirmencilik te yapmıştır.

15. Gadiran Ahmet, karataş ile ev duvar örme ustasıdır. Köyde ve yaylada yapılan karataş evlerde ustalık yapmıştı.
16. Gadiran Ahmet, kiremit imalathane işletmeciliği yapmıştır.
Hoca’nın çiftlikteki yerlerinde 2 tane kiremit pişirme ocağı vardı. Çamurdan kiremit imal tezgahları vardı.
Hocanın yerinin bir bölümünden devamlı toprak çıkarılıp, atölyeye taşıyan işçiler vardı. Atölyede toprağ yoğurup merdaneden geçirilerek kiremit döken ustaları vardı. Çamurdan yapılan bu dökümler kiremit kalıplarına şekil verilmek üzere kalıplara yerleştirilir. Sonrada harmanda biraz kuruması için yerleştiren işçiler vardı. Harmanda yeterince kuruduktan sonra işçiler ocaklara taşırdı.Ocaklara, kırmadan, şekli bozulmadan ustalar yerleştirirlerdi. Fırın dolunca alttaki ocak yakılırdı. Toprak pişirilir kiremit olurdu.
Ocaktaki yakılan odunları Dağ mevkinden taşıyan ücretli kadın işciler vardı.
Ocak soğuyunca, kiremitleri boşaltıp istifleyen işçiler vardı. Bu işleri çevirebilmek için en az 15 görevli vardı.
Satış azaldı, odun azaldı, iş paydos.
                                                 Em.Öğrt. Mustafa Hacıalioğlu