Biz TÜRKELLİ KÖYÜ’ndeniz.

Köyümüzün adı, süreçte değiştirildi. / Em.Öğrt. Şakir Sağlam

Önce OĞUZ KÖYÜ: Yıllar geçip büyüdükçe-nüfus arttıkça, TÜRKELLİ, RESULLÜ, ARUZ oldu. Aruz büyüdü, DOLANLI, ÇAKIRLI diye iki köy oldu, bir de ARDIÇATAK var. Böylece sürdü geliyor.

Ancak 1992 Türkelli Köyü, BELDE belediye hakkını aldığı yıllardır. TÜRKELLİ BELEDİYESİ deyişi çok sıcaktı.

Köyde geçim sıkıntısı büyüdü, nüfusla birlikte. Bunca nüfusu beslemek zorlaştı. Okumaya giden, gurbette iş arayanlar köyden ayrıldı. Göç verdikçe, belediyenin devam etmesi için nüfus gerekliydi. Yeni yasa ile nüfusu az olan belediyeler kaldırılmak istendi. Nüfus yetmeyince diğer köylerle birleşme gündeme geldi. Sonrasında ise belediyenin yaşaması için yine tüm köyleri içine alan OĞUZ BELDESİ tasarımı uygulanmak istendi. Bu tasarım; çeşitli siyaset guruplarının çıkarlarını düşünmelerinden başarılı olamamıştır. Ayrıca, OĞUZ bir fırsatı kaçırmış oldu: BİRLİK

Ardından, politik hesaplar nedeniyle BÜTÜN ŞEHİR MODELİ uygulanmaya başlandı: Bu model tüm köylerin, belde belediyelerinin sonu olmuştur. Düşünün bir; Trabzon’dan Oğuz’un bırakın diğer işlerini, yalnızca çöplerini alacak bir belediyecilik zaten olamayacak. İş Beşikdüzü Belediyesi’ne kalacak, o da yetişemeyecek. Olan beldelere, köylere olacak. Oldu da. Köyümüz oldu mahalle. OĞUZ MAHALLESİ. Tüm sorunlar yeniden başladı. Örneğin, vergiler alındı ama hizmet yok. Oysa çeşitli devletlerde, küçük yerlerin hizmet alabilmesi için belediyeler kurulmakta.

Yeniden köyümüzün adlarına dönelim.

Biz TÜRKELLİ KÖYÜ’ndeniz.

TÜRKELLİ KÖYÜ adı bize daha sıcak geliyor. Çünkü tarihsel geçmişimiz, anılarımız var. Oğuz Köyü adının da aynı sıcaklığı var bizde. Bu nedenle oguzbeldesi.com alan adını kullanmıştık bir süre, artık kullanmayacağız.

Bunca ad değiştirmenin altında bize göre; toprağımızla, kültürümüzle, coğrafyamızla, akrabalarımızla yakın bağlarımızı koparmak düşmanlığı yatmaktadır. Kısaca Bütün Şehir Yasası ile dönemin iktidarı bizimle dalga geçiyor. İl merkezlerindeki belediye başkanlıklarını alamamış olması iktidarı geriyor. Bu seçime köylerdeki temiz yürekli, vur ağzına ekmeğini al olan köylülerimizin oylarını kent merkezi oylarına kattığında, belediye başkanlıklarını alma hilesine baş vuruyor, sahte oyun kuruyor.

Bunların tümü kapitalizmin projeleridir. Kapitalizmin istediği ve istediklerini yerine getirmesi için seçtiği iktidarın bize rağmen uygulamasıdır, saygısızlığıdır.

Çünkü KAPİTALİZM; KENTLEŞME DEMEKTİR. İnsanları kente indirerek, kentte toplayabilirsen Bakın neler olur? Basitçe not alalım:

-İnsanlar kolay denetlenir. Dağlık alanlardaki köylere her zaman ulaşılamaz.

-Postanesi, hastanesi, okulları ve karakolu azalınca harcamalar da azalır. Güzel. Ama bu vatandaşa hizmet olarak asla dönmez.

-Bakkallar, dükkanlar yerine İŞ MERKEZLERİ kurulur. Böylece küçük esnafın canına ot tıkanır.

-Yeni ev, yeni iş yeri kuruldukça, satış artar. Kapitalizmin “tüketim ekonomisi” işler.

-Köyden ayrılarak kente gelen yeni nüfusa iş alanı açılmaz. Olan iş alanları rekabete sokulur. İşsizler ordusu bu rekabetten habersizdir. Ücret kırılır ve ucuz iş gücü yaratılmış olur. Ya sonra! Kirası, yakacağı, taksitleri, faturaları…Yani giderlerini ancak karşılayabilen bir ücretle çalıştırılan işçiler. Aslında bu; “çalışanlarını bedavaya getirme” anlamına gelmektedir. Kapitalizmin kentleşmesi budur.

Bir süreç işliyor. Sonuçlarını gördükçe anlayacağız.

Yeniden bir dönüşüm yapıldı: 14.03.2023

KIRSAL MAHALLE statüsüne dönüştürülen mahallemiz, KÖY oldu: OĞUZ KÖYÜ. Artık bu adı kullanabiliriz.

Ancak fotograflarına bakarak, TÜRKELLİ KÖYÜ’nü anımsayalım.