Taflan

Taflan, gülgiller familyasındandır./Nural Emiroğlu

Kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaççıktır. Karayemiş (prunus laurocerasus), gülgiller(Rosaceae) familyasından küçük beyaz çiçekler açan,daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen “2-5” metre boyunda yaprak dökmeyen yılın tüm aylarında yeşil ağaç.

Kuzey İran’da Karadeniz’in doğu kıyılarında ve Balkanlar’da kendiliğinden yetişen bu bitki iri, parlak koyu yeşil yapraklarından ötürü park ve bahçelere süs ve gölge ağacı olarak dikilir. Bazı yörelerde meyveleri taze yemiş olarak tüketilir. Orman içi gölgelik yerlere, duvar kenarlarına ve nemli toprakları seven taflan “6” metreye kadar boylanabilir. Baharla beraber açan beyaz çiçekleri dik salkımlar oluşturur. Ortadaki kalınca sapın çevresine dizili olarak gelişen taflan meyvası, olgunlaştıkça siyaha yakın mavi-mor bir renk alır.

Taze taflan yaprakları suya damıtılarak yatıştırıcı, öksürük kesici,solunum uyarıcı olarak kullanılan
bir sıvı hazırlanır.

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Yapraklar derimsi kısa saplı ve oval şekillidir. Orta damar alt tarafta çıkıntı teşkil eder. Çiçekler “30-40” tanesi bir arada bulunur. Taç ve çanak yaprakları “5” parçalıdır. Meyveleri zamanla siyah renk alır.

GENEL KULLAINIMI:
Yaprakları şeker, tanen, kalsiyum, oksalat, emülsin, prunasin ihtiva eder. Taze yapraklardan elde edilen taflan suyu antispazmodik ve öksürük dindirici, bulantı ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır. Fazla alınırsa
zehirlenme yapar. Taze meyveleri yenir. Taze meyvelerinin idrar söktürücü ve taş düşürücü etkileri vardır. Yaprakları ise gıdalara koku vermekte kullanılır.

TÜRKİYE’DE DAĞILIMI:
Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Türkiye’de Trabzon,Giresun, Artvin, Ordu ve Rize civarında yüksek dağlık bölgelerde doğal olarak bulunur (Derleyen: Nural Emiroğlu)