Adı üzerinde soyadı. /Em. Öğrt. Atilla Korkmaz
Soyun, sülalenin, kişinin atalarının ortak adı. Geçmişimizden kopup gelerek yakamıza yapışan, kimliğimizin bir parçası haline gelen sözcük veya sözcük grubu.
Bizim sülale adımız “Araboğulları” olarak bilinir. Ancak soyadımızın sülale adımızla uzaktan yakından bir ilgisi yok. Sülale adımızla ilgisi olmadığı gibi kişisel özelliklerimizle de ilgisi yok. En azından benim kişisel özelliklerimle.
Çocukluğumdan bu yana bir eziklik duyarım içimin derinliklerinde, soyadım söylendiğinde ve soyadımı söylemek zorunda kaldığımda. Çocukken daha yoğun yaşadığım bir duyguydu bu, zamanla nasır bağladı duygularım herhalde.
Nasıl eziklik duymam; her insan gibi korkularım vardı benim de; hem de ne çok korkularım vardı. İnsanlardan korkardım -hala korkuyorum-, kimi hayvanlardan korkardım -şimdi korkmuyorum-, cinlerden, perilerden, ecinnilerden, mezarlıklardan, mezar taşlarından, karanlıktan, masallardaki devlerden korkardım. O kadar çok şeyden korkardım ki!
Soyadımın sorulmasından bile korkardım, cevap verirken yalan söylediğim zamanlarda olduğu gibi yürek vuruşlarım hızlanıp yüzüm kıpkırmızı olduğu için.
Karşılaştığı en küçük bir zorlukta ters yüz olan birine “Yılmaz”, korkularıyla baş edemeyen birine “Korkmaz”, işle ve çalışmayla hiç barışık olmayan birine “Çalışkan” soyadı verilmesindeki çelişkiyi çocukluğumda da sorgulardım.
Daha ilkokulda iken dedeme: “Bizim sülale adımız neden soyadımız olmadı” diye sormuştum.
“Muhtar, ‘senin soyadın Korkmaz olsun’ dedi, karşı çıkamadım ona” cevabını verdi.
Soyadımı değiştirmeyi, köyümün adını soyadı olarak almayı düşündüm zaman zaman, ancak bu nedenle mahkemeye gitmeyi içime sindiremedim.
“Şimdi nereden çıktı bu konu” sorusuna muhatap olmadan asıl konuya gireyim.
İki hafta önce büyük oğlum Uğur’un kızı Derin geldi dünyaya. Adını yazdım Facebook hesabımda. Adı : Derin Uğur Doğan Atilla Korkmaz yazdım. Gerçekte adı böyle. Telefonlar, sorular, sorular…
Durum şöyle; Uğur’un eşi Ayita, Piramitler ülkesinden katıldı ailemize. Derin Kahire’de dünyaya geldi. Kahire’de nüfusa kaydedildi doğal olarak. Mısır’da ve genel olarak Arap ülkelerinde soyadı gerçek anlamına uygun olarak veriliyor bana göre.
Şöyle ki; Çocuğun adı, baba adı, dede adı, böyle devam ediyor, beş göbek eski dedeye kadar. Çocuk dört dedesinin adını kendi adında taşıyor.
Bence de soy adı öyle bir şey olmalı.
Ya sizce?