Kütüphanenin Hali

Oğuz Beldesinde Kütüphanenin Hali./Em. Öğrt. Orhan Özdemir

Çocukluğumda gazete parçasını, nerede bulsam okumak isterdim.Babamın bana verdiği Nasrettin Hoca kitabını okuduktan sonra ilkokulda sınıf kitaplığına vermiştim. Ortaokul ve lisede kitap okuma sevgisi artı. Lisede Edebiyat öğretmenlerim Ali Mert ve Ali Demirel kitap okumamı sürekli hale getirdi. Öğretmen olunca öğrencilerime okumayı önerdim ve sevdirmeye çalıştım. Köyde yaz aylarında kitap okumayı sürdürdüm.

Köy beldeye dönüşünce, kütüphane oluşturma fikrinin beldede hayata geçirilmesi için çalışmalar başladı.Arkadaşların çabalarıyla kitap bağışları beldeye ulaştırılıyordu.Ben de elimde olan fazla kitaplardan kampanyaya katkı sundum.Belde binasının alt bölümüne kütüphane kuruldu.Mutlu olmuştum.Okuyan toplum gelişir ve de sorunların çözümüne katkıda bulunur.Kütüphaneye birde görevli verildi.Gelen kitapları kayıt ediyor, ilgili raflara diziyordu.Böylelikle kütüphaneye kavuştuk.Üstelik çevre köy ilçelerin en önemli kütüphanesi Beldemizdeydi.

Yıllar sonra belde belediyesi kapandı.Görevliler başka kurumlara aktarıldı ve kütüphane işlevsiz hale getirildi.Yazın, mahalleye dönüşen bu yerde kişilere sorduğumda kütüphanede kurs yapıldığını ama kitapların durduğunu söylediler.Birgün dikiş nakış kursu var dediler.Makineleri tamir etmek için usta gelmişti.Bunu dikkate alarak kurs alanına (kütüphanenin yerine) girdim.Etrafı gezdim, raflara ve kitaplara baktım.Değerli kaynakların var olduğunu gördüm.İçim sızladı.Faaliyette olması gereken Kütüphanenin özelliğini kaybettiğini gördüm. Hayallerim yok olmuştu.

Üzgün şekilde oradan ayrıldım. Yeniden faaliyete geçirmek için neler yapacağımızı sorguladım. Ülkemizdeki olaylar, bireyleri kitap okuyanlar karşı olumsuz duygulara itti. Yeteri kadar kitap okumayan toplum yolunda ilerliyoruz…

Kitap okumayan toplum ne olur?