FotoSergi-1-İçin İki Yazı

Sergimizi değerlendirme yazılarından ilki: Em.Öğrt. Orhan Özdemir

Merhaba arkadaşlar,

Fotoğraf sergisindeki çalışmanızdan dolayı herkesi kutluyor yeni çalışmalarda yer almanız dileği ile hepinize sevgilerimi iletiyorum.

Şakir Sağlam’ın sorduğu soruları yanıtlayarak sergiyi değerlendirmek istedim. Herkes açık sözlü olarak eksiklerimizi yazarlarsa, gelecek sergilere ışık tutacaktır. Oğuzeli Türkelli Fotograf Sergimiz için yazmak güzel bir duygu.

Benim düşüncelerim şöyle:

1-Sergiye katıldığımdan dolayı mutluluk duydum.Katılmakla doğru iş yaptığıma inanıyorum.Yeni çalışmalarda yer alacağımı da belirtirim.

2-Sergi, farklı düşüncede, karakterde olan insanları tanımama olanak sağladı. Gençlerin istekli oluşu, sergiye sahip çıkmaları güven duygumu pekiştirdi. Sergi açmanın zorluklarını öğrendim. Fotoğraf çekmenin bazı özeliklerini öğrendim. Köyümüzden olmayan insanlarla tanışarak iletişim kurma ve güzelliği paylaşmayı gördüm. Yaşlıların duygularını yeniden filizlendirdi. Köyümüzün tanıtımına olanak sağladı. İnsanların bir araya gelip üç yerde köyle ilgili fotoğraf sergisi açması ilgi uyandırdı.

3-Dünle bugünü birleştiren, unutulan değerleri gençlere anımsattık. Çalışmanın yaşı, sınırı olmadığını anladım.
4-Bazı arkadaşların fotoğrafları olmasına karşı etkinlikte varlıkları belli olmadı. TÜYAD yönetiminden yeterli destek sağlanamadı. Sergi kişilere indirgendi (Sergiye destek vermeyenler tarafından öyle anlatıldı. Şahısların gibi tanıtıldı). Görevler hep belirli kişilere kaldı. İletişimde eksiklikler oldu. En yakınımızdan bazı kişiler sergiden uzak durdu. Kendi fotoğrafları olmadı diye mi acaba!

5-Bu sergi ile istenilen hedeflere yaklaşıldı.

6-Sergide kitap satışında hedeflen sayıya ulaşılmadı. Kitap hazırlanışındaki eder netlik kazanmadı. Satışlar yeterli olmadı. Fotoğraflar satılamadı. Elde edilecek gelirle oluşturulmak istenen OĞUZ MÜZESİ’ne yeterli katkı sağlanamadı.

8-Önümüzdeki yıl yeni etkinlik olarak şunları düşünebiliriz;
-Yaylaya eskiden olduğu gibi yoldan yürüyerek otçu şenliği şeklinde (Temmuzun Üçüncü haftası) gidilebilir.
-Köyümüzde kaybettiğimiz değerleri fotograflarla anımsatmak.
-Köyümüzde söylenen türküler derlenerek eğlenceye dönüştürülerek sergilenebilir.
-Köyümüzde tanınan, anılarda iz bırakan insanlara ait fotoğraf sergisi.
-Köyümüzde geçmişte giyilen giysilerle ilgili fotoğraflar taranarak kıyafetler oluşturup bir defile düzenlenebilir.

7-Etkinliğin turkelli.com a ait olması bazı insanları rahatsız etti. Oysa, turkelli.com üstlenmek zorunda kaldı, bu etkinlik hepimizin. Tüm köylülerimizi yeni etkinliklere katmamız gerekir. www.turkelli.com web sitemizi etrafımızdaki insanlara tanıtmalıyız. Zamanlamayı ve yeri iyi tespit etmeliyiz.

İstanbul sergisinde ve köydeki sergide yer alarak katkılarımı koydum. Beni tanıyan köyümüzden olmayan insanlarla yaptığım sohbetlerde bu faaliyeti beğendiklerini farklı bir kültürü tanıdıklarını söylediler. Onlar adına ben sizlere teşekkür ediyorum.

Yeni çalışmalarda buluşmak dileği ile…

Güzellikle./Orhan Özdemir

İkincisi, haber yazısı: Gazeteci-Yazar Hasan Kantarcı

NOT: Yazıyı büyütmek için Ctrl+Alt tuşlarına birden basılı tutarak mausu çevirin. Ya da yazıya çift tıklayın.