Kadırga Yaylası Otçu Şenlikleri İçin Öneriler. 2024
NOT: Önerileri Beşikdüzü, Vakfıkebir, Tonya, Eynesil, Görele, Kürtün ve Özkürtün Belediyelerine ilettik.
2018 yılından beri gidemediğim Kadırga’ya özlemle, koşarak gittim. Gittim ve çok mutsuz oldum. Kadırga Yaylası Otçu Şenlikleri çekilmez derecede sıkıntılı, karışık ve çözülemez gibi görünen sorunlar yumağı olmuş. Şenlik, görsel, ritüeller, gösteriş, bencillik… Neyse ki; bazı insanlar geleneğin bozulmasına izin vermeden, direnerek şenliğin güzel geçmesi için yırtınıyorlar. Ben de bu insanlara nasıl katkıda bulunurum dedim.
Sonra durdum ve düşündüm: Burası benim ata yurdum. Çocukluğumun geçtiği platolar. Neden bu denli çile yeri olmuş? Daha keyifli bir alan, daha başarılı bir seyir yeri olamaz mı? Yıl içinde giysilerini hazırlayan, o gün gelince keyifle sevinçle giyinen ve daha hoş bir şenlik için horona hazırlanan bu güzel insanlar o koca birlikteliğin tadına doya doya varamazlar mı? Her yıl gelmek için özlemle beklediğimiz mevsim-gün olamaz mı? Düzelemez mi? Ben ne yapabilirim? Dedim. Ve çeşitli olabilirlikleri sıraladım: 2024
NOT: ÇOK ÖNEMLİ
Elbette önerilerimiz olmalı ve tüm öneriler çevreci anlayışla planlanmalı. Yürütücü bir ekip oluşturulmalı. Bu çalışmalara BAKANLIK katılmalı. Yapılacak ve yapılan düzenlemeler önceden obalara duyurulmalı.
BAZI ÖNERİLERİM:
1- Erikbeli’nden gelen (yukardaki koyunların bulunduğu yol) Kadırga Pazarından geçerek, Zigana’ya uzatılmalı. Transit geçen araçlar rahatlıkla geçip gidebilmeli. Bu transit yola asla araç park ettirilmemeli. Bu yola park eden araçlar da bağlanmalı. Araçların Kadırga Pazarı içine girmemeli, otoparklara yol verilmeli. Pazarcıların araçlarla işleri bitince, araçlarını otoparka çekmeli. Araçları ile satış reyonu oluşturanlara ayrı bir yer göstermeli. İstedikleri yere reyon açma izni asla verilmemeli. Kadırga için gelen araçlara farklı yerlerde otoparklar yapılmalı. Böylece araçların otopark dışında bir yere park etmesi önlenmelidir. Bu düzeni kırıp-geçen-bozan kişinin aracı bir hafta bağlanmalı. Pazarlık ve çevresi yaya alanı olmalı. Araçların Horon Düzüne çıkmaları da önlenince ilk önlem alınmış olacaktır.
BİR NOT DAHA: Pazar yerine yakın olan Oğuz Obası’nın Çadırdüzü ve Hartama Boğazı yerleşim yerlerine otopark alanları da belirlenmeli. Yollara araç park yapılmamalı.
Erikbeli’nden gelen yol ile Akise Obası yolunun kesiştiği yer burası. Görünen otopark mı, yol mu, otçu horonu mu? Ne bu?
Sisdağı da aynı.
2-Ben bu insanların yönetileceğine inanıyorum. Yeter ki; görevliler görev yapsın. Belediyeler çalışsın. Yol yordam bulunur. Uygun olan yerlere, çok sayıda otopark yapılmalı. Yalnızca otoparka girecek yol girişi verilmeli. Otoparka giren her araçtan 1000TL alınmalı. Otoparklardan alınan para ile Kadırga Pazarı eski halinde-görselliğine uygun düzenlenmeli.
Böyle bir keşmekeş trafiğe jandarma da zabıta da bir şey yapamaz.
3-Başka bir önlem ise HORON DÜZÜ. Horon oynanacak alana obalardan gelen otçu yani horoncular-ekibi girebilecek biçimde çevrilmeli. Koca camiler yapıp düzenlemeler için dünya para harcanırken, halkın rahatı ve şenliği keyifle izlemesi için düzenlemeler çok kısa sürede düzenlenebilir, düzenlenmesi zorunludur. Horon halkasının içine yalnızca Foto muhabirleri girebilmeli. Kartlarını yanında getirmeyen fotomuhabirleri ise gene içeri alınmamalı. Öyle herkes telefonu elinde çekim yapacakmış. Olmaz! Zaten, düzenleme yapılır ve herkesin görebileceği hale getirilirse, hele giriş yasağı sınırları konursa herkesin fotograf-video çekimi de kolaylaşır. “Dağ başında bu ne önlemler” diyenleri duyar gibiyim. Ne o? Kargaşadan çıkar umanlar mı var? Elbette keyifli otçu şenlikleri hakkımızdır. Hatta bu önlemleri asker-zabıta birlikte yapmalı.
Önce dar bir halka başlatıldı. Halka genişledikçe içeri dalmalar başladı. Görevliler uyardı, rica etti. Uyarılara uyulmadı. Sahneden sözlü olarak tarif edildi uyulmadı, görevliler yön gösterdi uyulmadı. Bu nedir, bu nedir?
En disiplinli otçu olarak Tonya Otçusu bilirim. Kaç görevli canla başla çalışıyor, horonun en güzellerini, en güzel biçimiyle izlettirmek için çabalayan görevlilere aldırmadılar. Görevliyi bile çıldırttılar. İnanılır gibi değil!
Horon halkasının içine sandalya kurup oturacakmış birde! Kemençeciler çalmıyor, öylece bekliyorlar. Ne yapsınlar bu kalabalıkta? Çalsalar da ses duyulmuyor ki!
Ortalıkta dolaştığı yetmemiş, horon halkasına girmiş arkadaşıyla oynaşıyor!
Bu kalabalığın yönetilebilmesi için seyir yerleri oluşturulabilir.
Horon oynayabilmek için çok beklediler. Bu arada ricamı kırmadılar, teşekkürler.
Horon halkasının içindeki insanlar daha kalabalık. Pekiyi, ortada ne yapıyorlar?
4-ÇÖP. Görünenler en azı, mideniz kaldırmazdı tümünü alsaydım. Bu sorun elbette DÜNYANIN SORUNU. Ancaak!
BEN SORUMLUYUM
SEN SORUMLUSUN
O SORUMLU
BİZ SORUMLUYUZ
SİZ SORUMLUSUNUZ
ONLAR SORUMLULAR
Ya yollardaki çöp kutuları? Dolmuş, yollara taşmış. Belediye yok demek ki? Söz sırası gelince buralar belediyelere bağlıymış. Yok canım daha ne saçmalıklar. Gerçekten bu alanlara bakan belediyeler nerede?
Ama bir söz de çöp atanlara: Aracınızla geliyorsunuz, ÇÖPLERİNİZİ ARACINIZDA BİRİKTİRİN ve gittiğinizde evinizde çöpe atın. Ne olur?
Bu nasıl bir karakter ki horon oynayanların ayakları altına dünya çöp atıp-doldurup ardından o çöp ile fotograf çekip paylaşıyorlar. Anlaşılır gibi değil!