Geçim Yolları

Oğuz ve diğer mahalleler yaşamaya elverişli arazi üzerindedir.

Yaşamaya elverişli olması için arazi yetmiyor. Geçinmeye de elverişli olmalıydı. Ama ne yazık ki; geçinmeye elverişli değil. Köyde yaşayanlar çeşitli çalışmalar yapıyorlar.

Tarım alanında fındık, çay, mısır ana ürünlerdir. Türlü meyveler de dağınık biçimde yetiştirilmektedir. Kivi de üretilmeye başlandı. Arıcılık az da olsa yapılmaktadır.

fındık
çay bahçesi
mısır tarlası

arıcılık

Tarımdan geçinmek artık yeterli olmamaktadır. Gerçekte göçün önemli nedenlerinden biridir. Başka bir neden de nüfusun artması, insanların başka beklentilerinin olmasıdır. Kaliteli yaşam, çocuklarının geleceği öncelikli tercihlerdir. Böylece göç veren köyde tarım ve hayvancılığın önemli ölçüde azalması diğer etkenlerdir.
10 binin üzerindeki nüfusumuzun büyük bölümü TÜRKELLİ KÖYÜ dışında işçi, memur ve iş adamı olarak yaşamaktadır. Ancak çoğunluğu köyümüz ile bağlantılarını devam ettirmektedirler.
Önceki yıllarda çeşitli geçim yolları vardı. Soğuk demircilik bunlardan biriydi. Av tüfeği, baskül, tarım aletleri üretilir, satılırdı.

Foto: Orhan Özdemir-bel demiri-ahşap saplı
toprak belleme aracı, önden ve arkadan görünüm
Köyümüzde üretilen av tüfeği
Hasan Karakoç’un kalay, bakır atelyesinde oğlu Hüseyin

Av tüfeği üretilen çok sayıda atölyeler bulunmaktaydı. Çoktan kapandılar (kapatıldılar).

İlistir
terekte bakır sahanlar
Bakraç

Bakır kaplarımızdan

Yöremizde doğa; yeşilin – mavinin çok çeşitlerini sunmuş karadenizlilelere. Bu nedenle meyve bolluğu yaşanması gerekir. Öyle midir Acaba ? Bir kaç meyve fotografı ile bilgilenmeye başlayalım.

taflan (karayemiş)
yerli erik
incir
elma
kivi
armut


Bazı bilim adamları, “çay pas yapar” diyorlar. Meyvelerimizin azalma nedenlerinden biri olabilir mi? Bu doğru ise, ne yapılmalıdır konusunda geç kalınsa da konuşulmalıdır demektir…

ahududu (böğürtlen ile aynı familya)
kiraz
Çilek
Mandaline

Bu meyvelerin alınabilmesi için hazırlıklar başladı bile. Bahar güzelliklerini sunuyor. Türkelli insanları da baharı karşılıyorlar. Koklayamadığımız şu çiçeklere, çıplak ayaklarla basamadığımız şu topraklara bir bakınız

doğal gübreleme
fide yetiştirme denemeleri

doğal gübre ile tarla işleri Hasan Hüseyin Hoca’nın bitki denemeleri

koyunlar
doğal süt sağma

çiçeklerden komar gülü

çiçekler

NOT: Yazmayı sürüdüreceğiz. Tüm güzellikler köyümüzde var. Ancak üretilen ürünlerimiz artık geçimimizi sağlamıyor. Göç olanca hızıyla sürüyor. Köyde kalıp, üretimi kahramanca sürdürenlere selam olsun.