Kadırga Oğuz Otçusu. 2024

Kadırga Oğuz Otçusu Zamanı. 17 Temmuz 2024

Kadırga Oğuz Otçusu için tüm OĞUZ KÖYLERİ gezilerek davet edildi. 17.07. 2024 Çarşamba

18 Temmuz Perşembe Beşikdüzü’nden hareket edildi. Bilindiği gibi artık arabalarla gidilen otçumuz var. Tonya’da kısa bir horon kuruldu. Sazalan eğlence alanına varıldı. Yağmur bir esti gürledi geçti.

Orhan Özdemir’in Oğuz’dan, Kadırga’ya kadar Fotografları:

İnsanların bir arada olma derdi, artık az insanda var. Kapitalizm böyle kirli. Paçamıza yapıştı, silemedik. Şimdi dizlerimizden gövdemize doğru yayılıyor. Bencillik diz boyu. Gösteriş doğru sanılıyor. “BEN ÖNDE OLACAĞIM”. Horonda ritim ve birlikte hareket etme duygusunu gene az insan uyguluyor ve ancak bu az insan güzel olanları sürüklüyor.

Youtube Kanalımızda diğer videoları izleyebilirsiniz.

Görüldüğü gibi, Oğuzlular horon halkasının içine girmiyorlar. Bu Otçuya, geleneklere ve horonculara olan saygıyı gösteren bir davranıştır. Horon düzünde göremediğimiz bu saygıyı şu yazımızda anlattık: ÖNERİLERİMİZ

Erikbeli yağmursuz geçildi. Ama Kefli ve Şarlı yokuşu müthiş yağıyor. Sis olağanüstü, göz gözü görmüyor kimi yerlerde trafiği zorluyor.

Kadırga göründü. Bir kayboluyor, bir açılıyor sisten.

Önce Tasoluk. Geçilir mi? Sonra Hartama Boğazında akşam şenlik var. Şenlik başlayamadı. Sis ve hafif çise var. Ama sahne kurulup gaydeler çalınıyor.

Aaaa! Sis açılıyor! Koşup sis fotografları çekeyim dedim. Güzel oldu, bana göre.

Sis açıldı. Otçuya katılım çoğaldı. Keyifli bir akşam oldu.

19 Temmuz 2024 Cuma, Kadırga Otçu Şenliği ile canlanacağız. Damarlarımıza gençlik şifası akacak. Ama hava tatsız. Bir sis bir yağmur bir güneş…Bunlar çekilir deee! Ancak insan ögesi çekilir gibi değil. Ağız tadı ile horon oynayanlar oynayamadı. Haliyle ağız tadı ile izleyemedik. Tonya Otçusu horon bile oynayamadı. İnsanlar hemen horon halkasının içine doldu. Uyarılar para etmedi. bunca emek ziyan edildi. Tadı tuzu kalmadı Otçu Haftasının. Yine o koşullarda bile horon ritüelini göstermek-uygulamak için canla başla çabalayanlara teşekkür ederiz.

Bari gidip ORUÇBOZAN SUYU içelim diyerek Çadırdüzü tarafına doğru fotograf çekmek için ayrıldım. Güzel de oldu. Ama bu kez bizim köylülerimizin ev yapma sevdalarının yaylayı darma duman ettiklerini gördük. Böyle bir kafa yapısı olamaz. Ören köylülerine kızanlar bari güzel akıllı bir yerleşim planı ile evlerini yapsalardı ne olurdu? “Güzellik” bilgisi-duygusu-sezgisi olmayınca bu olurdu, gördük.

Hele evliya tepesi adlı yerde yapılanları üzüntü ile seyrettik. Ev yapılmış. Olur. Çevresi duvarla çevrilmiş. Olur. Ağaç dikilmiş o da olur. Bilmem hangi tarikat el attı buralara? Şimdi yakındır, evliyaya tapınma seansları, turizm seyahat başlar. “Efendiler ve ey millet! İyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. M.K.Atatürk” Tıklayınız: KASTAMONU NUTKU

Sisdağı Şenliklerini de görmek istedik. Ancak öylesine yağmur yağdı ki, Kendimizi Beşikdüzü’ne zor attık. Tabi tüm bu gidiş dönüş için Eski Başkanımız Şakir Yenigün’e ve Em. Öğrt. Atilla Korkmaz’a teşekkür ediyorum.

2025 buluşması için hazır mıyım? Değilim. Çünkü, böyle bir düzensizliği yeniden görmek istemiyorum.

Bu güzel dağlardan ayrılırken, tüm şenlik fotograflarımızı sunuyoruz.