Çocukluğumuzda oynadığımız bir oyundur./ Em.Öğrt. Mustafa Hacıalioğlu
Biz bilgisayar çağında yetişmedik. O günün şarları içerisinde genellikle bütün erkek çocuklar bu oyunu oynardı. Bu oyunu oynamamı anacığım istemezdi. Çünkü sağ elimin sırtı bilhassa parmakların büküldüğü dirsekte toprak olurdu. Bu toprak oraya öyle bir yapışırdı ki yıkamakla kolay kolay çıkmazdı. Bu kirliliği öğretmenimiz görürse o da kızardı.
Mıraslarımız çoğu zaman çay taşından ( derelerin denize sürüklediği ve deniz kenarında bulunan sert taşlara çay taşı diyoruız. ) yapılmıştır. Bu taşlarda çoğu zaman damar izleri bulunur. Damar izi iyi olan mıras iyi mırastır.Yokluktan cam mıraslarla da oynadığımız olurdu.
Mıras oyununda ortya kopça ( düğme ) konur. Bazen kopça yerine para da konurdu. O zamana göre 40 para ( yani bir kuruş ) bir kopça yerine geçerdi. Bazen kaliteli kopçalar iki kopça yerine geçerdi.
Mıras oyununu sığır otlatma peşlerinde iken oynadığımız gibi boş zamanlarımızda mahalle aralarındaki düzgün yollarda da oynardık.
Mıras oyunu nasıl oynanır?
Oyuna katılacak her oyuncu birer kopçayı belirlenmiş aralıklarla oyun yerine dizerler. Her başlangıçta böyle olur. En gerideki kopçaya yakın bir yere hömen ( Başlangıç ) çizgisi çizilir. Bu çizgi düğmeler arasındaki uzaklık kadar olduğu gibi az fazlada olabilir. Anlaşmaya bağlı. Oyuna başlama sırası değişik şekillerde belirlenir. Çoğu zaman en gerideki kopçadan hömen çizgisine mıraslar atılır. Çizgiye yakın olan SİFTİYE ( birinci ) olur.
Siftiye hömen çizgisine elinin sırtını yapıştırarak mırası atar. Düğmelerden birini vurursa o düğmeyi alır. Hemen ikinci düğmeyi vurmak için tekrar atar. Vurursa üçüncü düğme için atar. Oyundaki bütün düğmeler vurulunca o oyun biter ikinci oyuna başlanır. Oyuncu vurduğu bu düğmeyi kazanmış olur. Ancak oyuncu bir düğme vuramazsa sırasını kaybeder. Sıradaki oyuna başlar. Vurduğu sürece oyuna devam eder. İkinci oyuncu da düğme vuramazsa sırasını kaybeder. Varsa diğer oyuncular devam eder. Bütün düğmeler vuruluncaya kadar bu şekilde devam eder. Bir oyuncu bir oyunun içinde bir veya daha çok düğme vurup almışsa, o oyun bitmeden başka oyuncu onun mırasına kendi mırası ile vurursa kazandığı kopçaları ona verir. Onu başkası vurursa o da ona verir. Ta ki o oyun ( o el ) bitene kadar bu böyledir. Bir oyuncu oyun içinde kopça yerine başkasının mırasına vurursa tekrar oynama hakkı kazanır. Eşli oyunlarda eşlerden biri diğer eşin yakınına mırası atar. Diğer eş onun mırasına vurarak ( Çıptırma yaparak ) kopçaya veya kopça kazanmış rakibin yakınına giderek onu vurur. Kazandığı kopçaları alır ya da oyunu bitirmek için son düğmeyi vurabilir.
Her defasında mıras atılırken elin sırtı yere yatırılır ve hareket etmez. Önem kazanmış atışlarda buna dikkat edilir. Aksi durumdaki atışlara el kakma denir. Anlaşmazlık sebebidir. Atış tekrar ettirilir.
Bu oyunda bir süre yoktur. Taraflar istedikçe sürebilir.
Bu oyunu oynadığım bütün arkadaşlarıma saygılarımla.