Sisdağı Yaylamız

Yastalan, Erkeksu ve Örümcek Boğazı arasındaki alan, Sisdağı Yaylamızdır.

Türkelli’den yürüyerek yaklaşık bir saat çeken yaylamız çamlar arasında harika bir yerdir.

Çok güzel suları, çiçekleri, çamları olan yaylamızı çok seviyoruz.

Evlerimiz tek katlı ve iki bölümlü idi. İneklerimiz ile bizim aramızdaki bölümü ayıran üç tane çıta çakılıydı. Tam ortada ocak bulunurdu. Her saat çam kütükleri yakılırdı. Isıyı sağlardık böylece. Akşamdan sabaha çam kütükleri çıtır çıtır ses ile bize arkadaşlık ederdi. İneklerimizin üstündeki bölüm yataklık olarak kullanılırdı. Eşyalarımızı da koyardık. Kişiler çoğalırsa ocağın önüne yer yatağı da yapılırdı. Tuvalet olarak kimi evlerde ocağın yanından, içerden girilirken, kimilerinin dışarda, evden çıkılarak gidilirdi.

Kendimize havuz yapardık. Kuzu Gölü hepimize yetmezdi. Çelik çomak oyunlarıyla inek sağma bir arada yapılırdı. Sabah evlerin hartamalarından tüten dumanlar bizlere harika bir canlılık katardı. Çam ağacından oyulmuş oluklardan akan buz gibi suda yüz yıkama yaşama ürpermesine dönüşürdü. Yaylanın bin bir çiçeğinden, otlarından bizlere ulaştırdıkları yoğurtlarının, ayranlarının tadı damaklarımızda yaşayan can yoldaşlarımız; ineklerimizi nasıl geçelim. 2020 yılında ORGANİK dedikleri her şey tümüyle buradaki yaşamdı. Ya çam sakızı toplama, hele çiğnemedeki tadı bu gün hiç bir şeyde bulabildiğimizi söyleyen var mı?

2020 yılına geldiğimizde yakılan evler, yıkılan duvarlar kaldı.

Kaç yıldır gidemiyoruz Sis yaylamıza. Olması gereken bunlar değil. Bu obalarda yaşayanlara düşen görevler var. İvedilikle yerin getirilmesi gereken görevler bunlar. Örneğin;

Yaylada komşu olan obalardan, YETKİLİ KURUL oluşturulur. Her oba kendi belirleyecekleri iki (2) kişiyi gönderirler. Kurulun Yasası-çalışma maddeleri belirlenir. YETKİLİ KURUL’un verdiği karara kesin uyulmak şartıyla: Sınır belirlenir ve barışılır. Bu yol gerçekten kolayca uygulanabilir. Ancak sıkıntıları olabilir. Çıkarcılar rahat durmazlar. Ortalığı karıştırmak isterler. Kavga ettirirler, araya türlü söylentiler sokarak-atarak uyumu bozarlar. Vatandaşı politik davranmaya iterler ki; aradan kendileri sıyrılsınlar. Bu kargaşalığa katılacak köylüler olabilir. Ancak çok çaba harcanır ve vatandaşların ikna edilmesi sağlanır

Hiç olmazsa DEVLET BABA; böyle çirkin davrananları bulup ayıklamalı. Süreç uzun elbette. Başarılırsa köylüler rahat edeceklerdir.

Armutalanı’ndan Enişdibi, Çamannu Yokuşu’na doğru bakmak, hele de karlı koca dağ başlarını seyretmek kaç kilo ete bedel dersiniz?

Şimdi bir fotoAlbume bakalım. Bize gönderilen fotograflardan oluşturduk: